Vitamin

ápr 15, 2011

Vitamin?

A nevében rejti jelentését, ami nem takar mást, mint hogy az élettől el nem választható anyagok halmaza, összessége. De miért van annyira fontos a vitamin szerepe életünk során? Miért készül annyi táplálék kiegészítő? Igyekeztem pár pontban összegyűjteni a fontosabb jellemzőit:

  • Anyagcsere-folyamatban vesznek részt, azt megkönnyítik, meggyorsítják
  • Elősegíti a tápanyagok beépülését
  • Segíti a salakanyagok eltávolítását


Vitamin és energia párhuzama

Igaz a vitamin nem ad energiát és a szervezetnek is csekély mennyiségre van szüksége rá. Akkor miért függ össze az energiával? Biztosítja az energiát adó szénhidrátok, zsírok, fehérjék beépülését a szervezetbe, így fontos a rendszeres és helyes utánpótlás a vitaminból. Normális esetben növényi és kevés állati táplálékból könnyedén tudjuk fedezni a szükségletünket.

Fontos megjegyeznem, hogy a feldolgozott, finomított ételek nem alkalmasak ennek a szerepkörnek a betöltésére! Ezért is hangsúlyozom a makrobiotikában a finomított ételek kerülését.

Kinek van szüksége vitaminpótlásra?

 

Minél nagyobb az eltérés a helyes és jelenlegi életmódunkkal annál fontosabb ezekre figyelmet szentelni, mert valószínűleg nagyobb az esély arra, hogy valamelyik vitaminban hiányt szenvedünk!

Ám meg lehet említeni bizonyos csoportokat, akiknek fontos kiemelt figyelmet fordítani a vitaminok pótlására:

  • Diétázók
  • Vegetáriánusok
  • Dohányosok, alkoholt fogyasztók
  • Sokszor betegeskedő emberek

Ugye, hogy tud segíteni a vitamin?

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?