Zöld ételek: az algák

feb 26, 2014

Szeretném bemutatni és megszerettetni az algákat és rávilágítani arra, hogy miért olyan fontos a makrobiotika világában.

Zöld ételek

A zöld ételek gyógyító erejét időtlen idők óta ismerik.
A primitív népek és állatok, ha betegek zöld növényeken füveken élnek. Az elmúlt 30 évben több zöldségnövény- kiegészítő jött divatba. Valamennyinek van egy közös vonása: a klorofil

A színterápiában “mesterszínnek” nevezik a zöldet, mert minden állapotnak a javára válik.
Ha valaki bizonytalan, hogy melyik szín a legjobb egy adott egyensúlyzavar megszüntetésére, még mindig dönthet a zöld mellett-a zöld ugyanis csökkenti a többletet, és erősíti a gyengeséget.
A kínai gógyászat szerint a májat gyógyítja.
A Védák szerinet a zöld fénysugár a mellkas közepén található szívcsakrának felel.
A zöld növények jelenléte az ételben frissít, erősít, nyugtat.

A klorofil lényegi tulajdonságai: tisztítás, gyulladás csökkentése és megújítás, befolyásolja a vérszegénységet, csökkenti a magas vérnyomást, erősíti a beleket, enyhíti az idegességet, és enyhén vízhajtó hatású, javítja a máj működését, az enzimeket E-A-és K- vitamin előállítására serkenti.

Egyes algákban, mint a spirulina, a klorella, és a vad kékeszöld mikroalga több klorofill található, mint bármely más ételben.

Spirulina

A kékeszöld spirulina mikroalga táplál, bőséges klorofilltartalma miatt tisztítóhatású. Tápanyagai könnyen emészthetők és könnyen felszívódnak.

A spirulinában lévő különleges fehérje azoknak használ, akiknek az állati eredetű fehérje túlzott fogyasztása okoz gondot, mert a rosszul felszívódó táplálék újabb salakanyaggal terheli a szervezetet. Tehát azok akik sok állati eredetű és finomított élelmiszert esznek-különösen, ha túlsúlyosak, cukrobetegek, alcsony a vércukorszintük, rábetegek, ízületi gyulladásuk van, vagy hasonló degeneratív betegségben szenvednek általában jobban lesznek a spirulinában levő viszonylag tiszta fehérjétől.

Természetesen a spirulina hatalams adag béta-karotinnal, klorofillal, GLA-zsírsavval és más tápanyagokkal társul. Ráadásul az alultápláltságot, az alkoholizmus vagy a tápanyagroncsoló ételek és drogok által okozott súlyos májkárosodást is hatékonyan gyógyítja, védi a vesét.

Az utóbbi években kiterjedt kutatások foglalkoznak egy telítetlen zsírsav, a gamma-linolénsav GLA és a PGE prosztaglandinjának az immunitásban játszott szerepével. Az emberek többsége GLA hiányban szenved, a spirulina,a GLA egyik leggazdagabb forrása.

Klorella

Magas tápértékével a spirulinára emlkezet, csakhogy kevesebb fehérje, béta-karotin és csaknem kétszer annyi nukleinsav és klorofill van benne.

Ami nagyon fontos megköti a nehézfémeket, anövényvédő szereket és a PCB-hez poli-klórozott-bifenil hasonló rákkeltő anyagokat, és biztonságosan eltávolítja ezeket a szervezetből. Serkentik az interferon termelést, valamint a tumorellenes és az immunerősítő tevékenységeket Az 1950-es években izolálták benne CGF “klorella növekedési” faktor, ami a klorella nukleinsavának egyedi tulajdonságára utal. Az meberi testben levő nukleinsav RNS/DNS felel a sejt megujúlásáért, növekedéséért, helyreállításáért. Mennisége idővel csökken, sőt az elégtelen nukleinsavmennyiség idő előtti öregedéssel, gyenge ellenálló képességgel jár. A nukleinsavat lecsapolja a sterssz, a mozgásszegén életmód, a szenyezett levegő, a silány étrend.. A valódi sejtmaggal rendelkező klorella sokkal fejlettebb organizmus, mint a közönséges zöld színű mikroalgák, ezért kíváló RNS/DNS-forrást jelent.

Úgy erősíti az ellenállást, hogy növeli a vírusok és más behatoló mikroorganizmusok ellen védelmet nyújtó T- és B-sejtek aktivitását, továbbá a rákos és általában a sejthulladékot megsemmisítő makrofágok hatékonyságát. A legkíméletesebben tisztít, tonizál.Mivel sok zsírsav található benne, a legtöbb az 20%-a az artériatisztító omega-3 linolénsav, ez lehet az oka, hogy csökkenti koleszterin szintet is.

Vad kékeszöld alga

Vadon él az oregoni Klamath-tó vizében. A vad kékeszöld keserű, hűsít, enyhe vízhajtó, idegélénkítő, antidepresszáns és nyugató. Jó hatású túlsúlyban.
Idegpályák megnyítását elősegítő hatása miatt rendkívül értékes a kokain az amfetamin és más neurostimuláns-függők gyógyításában. Reményt jelenthet az Alzheimer-kórosok kezelésében. Törékeny állapotú betegek csak kis adagokban szedhetik, gyengeségben soványságban óvatosan kell bánni vele.

Dunaliella

Ez egy újabb mikroalga. Magas béta-karotin formájában rendkívüli mennyiségű A-vitamint tartalmaz.
Klorofillban és fehérjében nem olyan gazdag. Azoknál lehet hasznos, akiknél a fehérjetöbblet okozott A-vitamin/béta-karotin/ hiányt.

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?