Hüvelyesek emészthetősége

jan 29, 2014

A hüvelyesek fogyasztásakor létrejövő gázokért a bennük lévő triszacharidok a felelősek.

huvelyesmegoszt

Az egészséges bélrendszer ezt lebontja a bennük lévő enzimek segítségével, egyszerű cukorra. Ajánlott kisadagokban enni, ezzel elérhetjük a hiányzó enzimek kialakulását.

18 hónapnál fiatalabb babáknak ne adjuk, mert nem tudják megemészteni. Fontos szabály, hogy rágjunk alaposan és sokáig, hiszem már a szájban elkezdődik az emésztés. Sajnos ezt a mai kor embere elfelejtette.

A hüvelyesek zöld, keményítőmentes növényekkel és algákkal alkotnak jó párost. Sót csak akkor adjunk hozzá, amikor a főzés során teljesen megpuhult. Az édes vagy római kömény használata meggátolja a gázképződést.

Segíti még az emésztését, ha egy darab kombu algát teszünk a lábas aljára.

Fontos beáztatni 12 órára, és az áztató vizet főzés előtt leönteni, és friss vízben főzni. Áztatás közben puhul, megkezdődik a csírázás, megsemmisül a fitinsav, az áztatás közben kioldódik a triszacharid, és könnyebben gyorsabban fő, és emészthető.

Ha csíráztatjuk, akkor emészthető a legkönnyebben, a fehérje aminosavvá, a keményítő egyszerű cukrrá bomlik.

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

1 hozzászólás

 1. Szűgyi Ibolya

  Kedves Judit!
  Szeretném tudni hogy gyömbért lehet e a
  hüvelyesekhez tenni,és mennyit ha lehet?
  Üdvözlettel
  Szűgyi Ibolya

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?