Sült daikon shiitakéval
Sokszor kérdezték már tőlem, hogy a daikont, jégcsapretket hogyan szoktam főzés során használni a leveseken kívül. Szerintem az egyik legfinomabb elkészítési módszer, ha pirított szezámolajon megsütjük a daikont majd shiitake gombával ízesítjük.
Nyersen a daikonnak elég erős íze van ám a főzés során ez az íz egyre kellemesebb lesz, inkább édes ízeket fog átadni.
Érdemes a daikon zöldjét is felhasználni, hogy színesebbé és ízletesebbé tegyük az ételünket.

Hozzávalók:
- 1 közepes jégcsapretek, zöldjével együtt
- 2-3 szárított shiitake gomba, áztatás után vékony szeletekre vágva
- 1 evőkanál pirított szezámolaj
- 1-2 evőkanál szójaszósz
- sütés során opcionálisan hozzá adhatunk egy kis mirint is
- 1 teáskanál kuzu kis vízben feloldva
Elkészítése:
- Vágjuk le a daikon zöldjét, majd a daikont szeleteljük másfél centiméter vastagra, majd süssük addig, míg aranybarna nem lesz mindkét oldala
- Blancholjuk meg a daikon zöldjét majd aprítsuk apró darabokra
- A felszeletelt daikont az áztató lével együtt adjuk a daikonhoz majd öntsünk hozzá fél pohár vizet. Főzzük tíz percig, egészen addig míg a daikon nem lesz puhább.
- Ha a ráöntött vízmennyiség elfőtt, adjunk hozzá még egy pici vizet, majd adjuk hozzá a szóját illetve mirint és végül a kuzut, hogy egy kicsit sűrűbb legyen a szósz. A végén kis mennyiségben szórjunk a daikon szeletekre a megblancholt zöld részt
Kedves Gábor!
Nagyon ízletes receptnek tűnik!
Vajon fehér misoval milyen ízkombinációt lehetne elérni?