Rizsgolyó
A sushin kívül érdemes rizsgolyót is csomagolni az utazásra felnőttek illetve gyerekek számára, hogy biztosítsuk a megfelelő energia bevitelt a hosszú nap során.
Hozzávalók:
- ¾ pohár barna rizs
- ¼ pohár édes rizs
- 1 ½ pohár víz
- csipetnyi tengeri só
- 1 pohár barna szezámmag
- 1 teáskanál tengeri só
Elkészítés:
Az edényben főzött barna rizsből nem formálható megfelelő golyó forma, így érdemes a rizst kuktában elkészíteni.
Mossuk, át többször a barna rizst majd tegyük a kuktába a rizst, sót és vizet. Zárjuk le a kuktát majd közepes lángon melegítsük, egészen addig, míg halk sziszegő hangot nem hallunk.
Ezek után, tegyük, takarékra majd főzzük 35-40 percig.
A 40 perc letelte után, hagyjuk kihűlni, így a nyomás is csökken a kuktában. A megfőtt rizst hűtsük szobahőmérsékletűre, mielőtt labdákat formálunk belőle.
Áztassuk be a szezámmagot majd szűrjük át egy szűrőn, majd tegyük a magokat egy serpenyőbe és közepes lángon pirítsuk addig, míg nem áraszt kellemes illatot a szezámmag illetve, nem púposodnak fel a kis szemek
Ezek után, suribachiban őröljük meg a szezámmagot a sóval.
1/3 pohárnyi szezámmagot terítsünk szét egy tálcán, majd enyhén vizezzük be a kezünket és egy kisebb adag rizst vegyünk a kezünkbe. A kezünkbe vett rizsből formáljunk kis golyó formákat, pingpong labda nagyságúakat.
Az így elkészült rizslabdák 5-6 napig eltarthatóak hűtőben!