Köles

szept 12, 2012

A kölest talán legtöbbször a madarak számára fontos táplálékként fémjelzik. Elkészítése után krémes vagy éppen felfújt rizs állagának köszönhetően rengeteg étel köreteként alkalmazható.

koleskep

 A köles és makrobiotikus táplálkozás kapcsolata

A kölest Kínában az 5 szent termény közé sorolják: árpa, búza, rizs és szójabab tartozik ezek közé.
A makrobiotika szerint a köles melegítő hatással rendelkezik, így a használata legfőképpen az őszi illetve téli szakaszban játszik szerepet.
Mérete igen kicsi, az egyik leg Yangabb helyet a gabonák közül a köles foglalja el. Gyógyító szerepe a gyomor, lép illetve hasnyálmirigy betegségeknél játszik szerepet.

A köles történelme, termesztése és tárolása

Tudósok azt feltételezik, hogy a köles Észak-Afrikából származik, pontosabban Etiópiából ahol már a történelem előtti időkben is gyakorta fogyasztották. Sőt, még a Bibliában is megemlítik, mint az egyik alkotóelemét az élesztő nélküli kenyérnek.
Maga a köles Afrika legfontosabb főterménye. A kölest a tradicionális injera lapos kenyér előállításához használják. Indiában is a kerek szemű kölest használják a tradicionális lapos kenyeret, amit rotinak neveznek.
A középkorban, még mielőtt a krumpli és kukorica ismertté vált a köles volt a főtermény Európában, ezen belül is Kelet-Európában.

A köles termesztésének előfordulási gyakorisága a legmagasabb Afrikában illetve Ázsiában. Legalább olyan magasra megnő, mint a kukorica és az alakja, formája is igen hasonló.
Jellemzően gyorsan növő növény, kevés csapadékot igényel ezért termesztése száraz és hűvös éghajlaton kedvező.
Más szemszögből megközelítve: ott nő ahol az árpa és búza nem terem meg.

A köles tárolása egyszerű és akár 5 évig is eltartható!

A köles fajtái

A kölesből rengeteg fajtát lehet találni, mérete kicsi valamint gömb alakú, lehet fehér, szürke, sárga és akár piros is!
A rengeteg féle köles kettő nagyobb kategóriába sorolható. A gyöngy köles illetve az apró szemű köles.

Az alábbi gyűjtő fajtákat határozták meg:

  • A gyöngy köles a leggyakrabban előforduló fajta
  • Új köles – nagyobb a csapadék igénye, valamint igen kisméretű, 1-2mm.
  • Proso vagy más néven hagyományos köles
  • Rókafarok köles
  • Kis szemű köles

A köles jótékony tulajdonsága

A zab közismert a szívet védő és erősítő tulajdonságáról, de nem szabadna elfelejtkezni a kölesről sem! Ha szív erősítés a cél, akkor érdemes már az elején számolnod a köles jelenlétével az étrendedben.

Miért is tartják fontosnak a szív egészségmegőrzésében? A köles jelentős mennyiségben tartalmaz Magnéziumot.

Tanulmányok kimutatták, hogy a magnézium csökkenti az asztma hevességét valamint a migrénes rohamok gyakoriságát. Továbbá csökkenti a magas vérnyomást és a szívrohamra való esélyt.

 Érdekesség: 1 pohár főtt köles az emberi szervezet magnézium szükségletének a 19%-át fedezi.

Hogyan főzzük meg a kölest?

Mint a legtöbb gabonaféle esetében, a kölesnél is egy alapos mosással, öblítéssel kell kezdeni a főzést. A tisztítás után a helyes arányokat kell eltalálni.

A köles esetében: 1 pohár köles elkészítéséhez 2 és fél pohár víz szükséges. Ha a víz elkezdett forrni, akkor takarjuk le a főzőedényt és vegyük takarékra a lángot és főzzük 25 percig.

Az így elkészült köles állaga kissé felfújt, hasonlít az elkészült rizshez.

Ha sokkal krémesebb, pürésebb kölest szeretnénk enni akkor, főzzük tovább a kölest, úgy, hogy sűrűn kis mennyiségű vizet öntünk hozzá és kavargatjuk.

Ha intenzívebb ízt szeretnénk varázsolni a kölesnek, akkor akár meg is piríthatjuk azt főzés előtt egy serpenyőben, közepes lángon, folyamatos mozgatás közben, egészen addig, míg a köles szemek arany barnák nem lesznek. Ezek után a fent említett módszerrel megfőzzük!

Köleses érdekességek

Tudtad, hogy a Han dinasztia idején Kínában a legtöbb ember bort csinált a kölesből? Míg Afrikában a lakosság inkább köleses sörkészítésre adta a fejét.

 

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?