Hajdina

nov 4, 2013

Mire jó a hajdina és hogyan alkalmazzuk a makrobiotikában?Bár a hajdina növénytanilag valójában nem rokona a gabonaféléknek, általában mégis ide soroljuk – hiszen magját, mely lisztes, hasonlóképpen fogyasztjuk, mint a búzát vagy barnarizst. Viszont igazándiból a keserűfűfélék családjába tartozik botanikailag.

Fogyasztását, termesztését elsősorban Ázsia középső részére vezethetjük vissza, később Japánban és Kínában vált népszerűvé (V. század), majd a középkorban eljutott Közép-Európába is mongol és török néptörzsek közvetítésével. Tengeri kereskedelem is besegített elterjedésébe: Velence, Lombardia, Dalmácia, Dél-Tirol.

 

 

Tápanyaga:

  • szénhidrát: 56-77%
  • keményítő, 17-20%
  • élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz
  • illetve hemicellulózt és lignint is tartalmaz

A hajdina a táplálkozás szerves részéhez tartozott illetve sok helyen még tartozik is. Legelterjedtebb a kása főzése e gabonaféléből, pedig a valóságban ennél sokkal színesebb a hajdinából készült finom és egészséges ételek skálája.

Makrobiotika szerint a táplálkozásban főleg a téli időszakban fogyasztjuk és kása illetve köret formájában találhatjuk.

Makrobiotikus receptek hajdinából

Hajdinakása (1főre)

  • ½ bögre hajdina
  • 1 bögre víz

Elsőként felforraljuk a vizet majd következő lépésként a hajdinát hozzáadjuk s főzzük nagyjából negyed órán keresztül, majd fedő alatt hagyjuk még egy kicsi ideig.

Hajdinaleves (4főre)

  • 2 dl hajdina
  • 2 sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • kis darab póréhagyma vagy vöröshagyma
  • ½ karalábé
  • szezám olaj
  • só és bors

Kezdőlépésként a zöldségeket megmossuk és megpucoljuk. Felkarikázzuk a pórét, petrezselyemgyökeret, répát. Felkockázzuk a karalábét. Elkészítés alatt 2 edényre lesz szükségünk. Mindkét edénybe 1-1 evőkanál olajat teszünk, a hajdina és a zöldségek pirításához. Zöldségeket vízzel felöntjük, sózzuk, 20 percig főzzük közepes fokozaton. Hozzáadjuk a hajdinát, ízesítjük fűszerekkel és még 20-30 perc főzéssel készre főzzük.

Sütőtökös hajdina köret (4főre):

  • 1 tk só
  • 1 bögre hajdina
  • 200 g sütőtök

Meghámozzuk a sütőtököt, kockákra vagdossuk. Megpirítjuk a hajdinát, pirítás után vízzel felöntjük. Sózzuk, takaréklángon puhára főzzük kb. 15 perc alatt. Beletesszük az előkészített tököt, pár perc alatt készre pároljuk.

Hajdina gyógyhatásai

Értékes vitaminforrás, hiszen a B vitamincsoport szinte minden tagját tartalmazza. Jelentősen tartalmaz: tokoferolt (E vitamin), riboflavint (B2 vitamin) és tiamint (B1 vitamin)

Tartalmaz kedvező élettani hatásokkal rendelkező biológiai anyagokat is, pl.: egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P vitamin vagy antipermeabilitási faktor), mely a kapilláris vérzéseknek illetve a sugárterápia által okozott egészségkárosodásnak gyógyszere.

A régi időkben felmenőink gyógynövényként használták méghozzá azért, mert képes volt csökkenteni a magas vérnyomás tüneteit, az ok a nem más mint a hajdina magas rutintartalma. Ebből kifolyólag erősíti az érrendszert és a kötőszöveteket, melynek megint csak a rutintartalom a fő magyarázata.

A hajdina bélrendszeri panaszok esetén (székrekedés) is hatásosan alkalmazható, rendkívül magas rosttartalma miatt. Továbbá vastag és végbéldaganat esetén is ajánlott a fogyasztása.

Candidás gombás fertőzés esetén is jól alkalmazható a hajdina étrendbe illesztése és makrobiotikus kása illetve köret formájában is jól alkalmazható.

Májkárosodás illetve máj elzsírosodási folyamatának megelőzésére is alkalmas a hajdina, mivel magas metonin szinttel rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?