Tippek az allergiaszezonra!
Apró tippek allergiásoknak:
Légkondicionáló: Ha otthonodban, munkahelyeden van légkondi, kapcsold be minden nap pár percre, ugyanis a légkondi levegőszűrő funkciót is ellát, így csökkenti a pollenkoncentrációt az adott légtérben.
Ágynemű: Hetente mosd át ágyneműdet 90 fokon, hisz a magas hőfok által csökkentheted az allergiás reakciót kiváltó anyagok mennyiségét (por, atka stb.)
Tejtermékek: Mellőzd allergia idején, de legalább pár napig. Az emberek nagy részének emésztését túlterhelik a tejtermékek, hisz sokan hiányt szenvednek a laktáz nevű enzimből, mely a tejcukrot bontja le.
Ha emésztésünk túlterhelt, immunrendszerünk is gyengül, még érzékenyebbek lehetünk a pollenekre.
Mosószer: Mivel bőrünkön keresztül is lélegzünk, és természetes folyamatként izzadunk, mosószerünkre se árt odafigyelnünk, hisz bőrünk a kettő keverékét ’lélegzi’ be.
A mosódió, mosószóda kiváló fertőtlenítő hatással rendelkeznek.
A mosószódában egyetlen kémiai elem található, míg egy mosóporban átlagosan nagyjából 23. Fehérítőként citromsav használatát ajánlom, míg folteltávolítónak a narancsolajat.
Takarítás: Ablakmosáshoz az ecetes víz ajánlott (0,5 dl ecetet teszek kb. 10 l vízhez).
Távol tartja a porlerakódást és zsíroldó hatással is rendelkezik.
Keresztallergia: Étrendünkre se árt allergia szezon idején odafigyelni. Egyes ételek fogyasztásával keresztallergia alakulhat ki.
A keresztallergia nem mást jelent, mint hogy egyes anyagok képesek másokat helyettesíteni, így allergiás tüneteket eredményezhetnek. Hátterében az anyagok kémiai szerkezete áll.
Néhány példa a keresztallergiára:
Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
Fekete üröm: kömény, Csili bors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kiwi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.
Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó.
Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
Földimogyoró: dió Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi
Allergiaszezon idején nem árt immunrendszerünket erősíteni.
Néhány tipp:
Arcunk takarása: Allergiásoknak nagy előnye származhat belőle, ha arcmaszkot visel kint, de amennyiben ezt kényelmetlennek érezzük, legalább napszemüveg legyen rajtunk mindig.
Hajmosás: érdemes ilyenkor minden nap megmosni hajunkat, iszonyat sok pollen ragad bele napközbe, mely este párnánkra rakódik át, onnan pedig sikeresen belélegezzük.
Gyógynövényekkel is segíthetjük allergiánk elviselését:
Csalántea: Enyhíti a köhögést, az orrdugulást, az orrfolyást, vértisztító hatású
Fokhagyma: kapszulaként is fogyasztható, ha kellemetlen számunkra illata, de én a nyers fokhagymára esküszöm.