Pressokávé a memória javítására?

feb 22, 2014

A kávé és ezzel együtt a koffeinfogyasztással kapcsolatban számos kutatás látott már napvilágot, a tudósok egyik kedvenc témájának számít a téma. Ma azonban áttörést könyvelhettek el a szakemberek a koffein szervezetbe történő bevitele és a hosszútávú memória alakulásának kapcsolatában.

Kávé memória megosztás

A különböző tanulmányok készítői már korábban is szinte biztosak voltak benne, hogy a kávé és a koffein fogyasztása pozitív hatással van a hosszútávú memóriánkra, ám perdöntő bizonyítékkel ezt nem tudták alátámasztani. Azonban Michael Yassa, a Kalifornia Egyetem idegkutató professzora 160 normál fogyasztással bíró embert vett be a kísérletébe, melynek elején különböző képeket mutattak az illetőknek.

Ezután véletlenszerűen kaptak pirulákat, melyek fele 200 milligramm koffeint tartalmazott, a többi tabletta pedig placebo hatással bírt csupán. 24 órával később visszahívták a teszt alanyait és újra eléjük tettek különböző képeket, melyeket három csoportba kellett sorolniuk: láttam már, hasonló, új kép. Bizonyos fotókon apróbb eltérések voltak csak az egy nappal korábban látotthoz képest, például egy csikóhalnak más volt a színe.

A koffeint fogyasztó emberek és a placebót szedett alanyok az “új kép” és a “láttam már ” kategóriákban nem teljesítettek eltérően, nagyjából hasonló százalékkal ismerték fel a fotókat. Azonban előbbi csoport sokkal hatékonyabban tett különbséget a “hasonló” és a “láttam már” kategória között, mint a másik tagjai. Yassa véleménye szerint a koffein javítja a hosszútávú memóriát, mivel gyorsítja a memória rögzülésének folyamatát. “Ez azonban nem azt jelenti, hogy tanulás után kell fogyasztani a kávét és nem előtte” – tette hozzá Yassa. “Úgy vélem, hogy ez a memória-turbó mindenképpen életbe lép.”

Ugyanakkor egy másik csoporttal azt vizsgálták, hogy mennyi időre van szükség eme memória rögzülésére. A csoportot ugyanúgy két részre osztották, megmutatták nekik a képet, majd másnap visszarendelték őket és csak egy órával a második fázis előtt adták nekik a tablettákat. Ez azonban nem járt eredménnyel, a képfelismerések jóval rosszabb eredményt mutattak, mint az első kutatás esetében. “Összefoglalva ez azt jelenti, hogy ha tanulás közben elfelejtünk kávét inni, akkor másnap, a vizsga előtt már ihatunk bármennyit, az nem segít” – fejezte be Yassa.

Az is kiderült, hogy nem mindegy, mennyi koffein jut be a szervezetbe. 100 milligramm esetében nem tapasztaltak javulást a placebóhoz képest, a 300 milligrammos kísérletnél pedig a mellékhatások (fejfájás, idegesség) miatt romlott a teszt eredménye. “Túl sok fogyasztásnál a koffein láthatóan ront a teljesítményen, szóval ne igyunk sokat” – zárta le a témát Julie Mustard, az Arizona Állami Egyetem munkatársa.

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?