Élelmezési krízis elé nézünk! Kihalnak a természet hősei!

jan 13, 2014

A mézet előállító méhek számának csökkenése a tudósok szerint végzetes mezőgazdasági katasztrófához vezethet, mert azt aktivitás a növények beporzásával kapcsolatosan drasztikusan csökkent.

meh

Az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal (Department of Agriculture) aggodalmát fejezte ki a mézet termelő méhek számának csökkenésével kapcsolatban. A méhkolóniák rohamos leépülése több millió méh pusztulását okozza, ezáltal könnyedén veszélybe kerülhet az élelmiszerellátás biztosítása.

A rovarirtó és növényvédő szerek közvetlen kapcsolatban vannak a méhek pusztulásával, mely egyértelmű fenyegetést jelent az amerikai élelmiszer ellátásra.

Sőt, az időjárás viszontagságai is hozzájárulnak a méhek pusztulásához, ugyanis a kemény telet nem bírják a méhek.

A probléma sajnos nem csak Amerikára korlátozódik, hanem világszintű problémáról beszélhetünk.

Plos One által végzett tanulmány szerint Európában az országok több mint fele küzd a csökkenő méhállománnyal kapcsolatban, melynek eredményeképp nem történik meg a kellő beporzás. A helyzet az Egyesült Királyságban a legsúlyosabb a teljes beporzáshoz szükséges méhek száma már kevesebb, mint negyedére csökkent.

Jelentések szerint rövid idő alatt 13.4 millió méhkolónia és körülbelül 7 billió méztermelő méh pusztult el rövid idő alatt. Európában óvintézkedéseket vezettek be, hogy megvédjék a méhállományt a rovarirtó szerektől, de sajnos még ez is kevés ahhoz, hogy visszafordítsák a végzetes folyamatot.

A problémához kapcsolható cégeknek lépniük kell annak érdekében, hogy pótolják a méhek munkáját, például önmagukat beporzó növényekkel. Természetesen bizonyos gyümölcsfák már képesek arra, hogy saját magukat beporozzák. A probléma ezzel a technikával az, hogy az ültetések szegmentációja nem elégséges ahhoz, hogy a fák nagyobb távolságokról is beporozzák egymást, ennek hatására a gyümölcsök íz világa romlik valamint az ellenállóságuk is csökken a rovarállománnyal szemben.

A másik, ezzel kapcsolatos probléma pedig az, hogy a gyümölcshozama ezeknek a termő fáknak alulmarad a természetes beporzással történő hozamhoz képest.

Simon Potts, a témát boncolgató kutató az alábbi interjút adta a BBC-nek:

„Hatalmas problémával nézünk szembe az elkövetkezendő években, ha nem cselekszünk”

„Jobban kell védelmeznünk a természet beporzóit, ezek a kis lények a vidék hősei ingyen végzik azt a munkát ami a farmereknek több mint 1.8 billió fontba kerülne.”

„Megfelelő stratégiát kell kifejleszteni Európa szerte, hogy a méhállományt megvédjük különben hatalmas pénzügyi, és élelmezési problémával fog szembenézni a mezőgazdaság.”

Forrás:
Image Credit

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

1 hozzászólás

  1. lucky

    “Sőt, az időjárás viszontagságai is hozzájárulnak a méhek pusztulásához, ugyanis a kemény telet nem bírják a méhek.”

    Na ez nem igaz!!!!!
    Az EGYENLETES nagy hideget ( akár mínusz 20-30 fokot) is kibírják, ha megfelelő mennyiségű téli élelmük van. Ami viszont kinyírja őket az a mostanában előforduló tavaszi nagy hőingás. ( pár napon belül plusz 15-20 fok majd utána rögtön a mínuszok egy-két hétig). Ui a melegben elkezdődik a következő generáció nevelése, aminek érdekében a méhek a kaptáron belül 35 fokot kénytelenek tartani.Akkor is ha odakint jön a télapó rénszarvasok húzta szánon. Ez a fűtés izommunkával jön létre a téli élem segítségével. Viszont ez a munka megeszi a méheket. Ha van elég méh és élelem akkor kihúzzák a jó időig ,ha nincs akkor egy méhcsaláddal kevesebb lesz.

    A növényvédő szerek hatása vitatott, egy biztos nem igazán használ.

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?