Ami biztosan megöli a koncentrációt

máj 6, 2015

Ha figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élsz vagy csak egyszerűen képtelen vagy huzamosabb ideig fókuszálni, akkor nem teljesen biztos, hogy benned van a hiba, hanem abban a környezetben, amit teremtettünk magunknak.

Prof. Lucy Jo Palladino pszichológus azonban időben észlelte a helyzet súlyosságát és gyors tippek formájában, még ha kicsit is, de tehetünk a probléma ellen.

Az első sarkalatos pont, a közösségi média, ami persze, hogy nagyszerű, hiszen rég nem látott vagy távoli ismerőseinket üdvözölhetjük újra, viszont másik oldalon naponta több órányi munkaóra megy a levesbe.

 • Kerüld a közösségi oldalakat a munkaidőben, azonban ha túl erős a késztetés, akkor a szünetekben vess rá egy pillantást.
 • Az e-mailek megválaszolása legtöbb esetben prioritást élvez, főleg munkahelyi ügyintézés végett, de még egy munkahelyi e-mail címen is könnyen felbukkannak a privát dolgok.
 • Csörög a telefon. Még mindig csörög. Továbbra is csörög. AZONNAL elvonja a figyelmünket, ha megszólal a telefon.
  Azért annyira nem nehéz áthidaló megoldást találni a problémára:
  Használjunk hívásazonosítót, néma telefon mellett.
 • Az osztódás márpedig rossz!
  Kutatások bizonyítják, hogy egyszerre több, komplexet-dolgot végezve több idő alatt végzünk, mintha egyesével végeztük volna el a feladatokat.
 • Operatív feladatok
  Igen, ez elég gyakori jelenség, de mégsem probléma, az emberek többsége ugyanis megunja azt a feladatot, amit rendszeresen kell végezni, ráadásul magas monotonitás mellett.
  Ilyenkor sincs minden veszve, egyszerűen lejjebb kell adni a tempóból és valamilyen formában jutalomhoz juttatni magunkat akkor, ha huzamosabb ideig effektív a feladatvégzés.
 • Fáradtság és kimerültség,
  Aki fáradt azt sokkal kevésbé képes koncentrálni, szemben kipihent társaival.
  Az orvosság a fáradtságra már-már magától értetődő, az első legfontosabb mérföldköve az elegendő mennyiségű alvás.
 • Gyógyszeres kezelés
  Számos antidepresszáns kifejezetten rossz hatással van a koncentrációs képességünkre. Ha ezt érezzük, akkor ne törődjünk bele, inkább konzultáljunk az orvosunkkal, és ha lehetséges álljunk át másfajta gyógyszerekre.
 • Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar
  Manapság már nem csak a gyerekek körében elterjedt, sőt azon gyerekek, akik ebben szenvednek 50%-ban felnőtt korukban is problémát okoz.
  Határozott gyógyír nincs ellene, azonban viselkedés terápiával és esetleges egyéb terápiával mérsékelhető a figyelem zavar.

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?