A rákterápia és szövődményei

feb 2, 2014

Daganatterápia és szövődményei

A népesség nagy százaléka szenved valamilyen daganatos betegségben és sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a rákos esetek száma egyre növekszik.

A tények és statisztikák ellenére kevesen tudják, hogy milyen terápiával lehet a daganatos betegséget kezelni. Az alábbi sorokban a főbb nyugati orvostudomány által elfogadott kezelés típusokat ismerheted meg valamint azt is, hogy ezek a kezelések milyen potenciális veszélyeket hordoznak magukkal.

Az első és talán legbarátságosabb kezelési forma a műtéti eljárás (emlőrák, tüdőrák bizonyos fajtái), melynek során a daganatos sejteket eltávolítják az egészséges szövetek közül. Ez a kezelés abban az esetben hatásos, ha még nem jelentek meg áttétek a szervezetben.

Ennek a kezelésnek a lehetséges veszélye elsősorban nem más, mint maga a fájdalom, mely a műtét után jelentkezik. Mint minden műtét esetében itt is előfordulhat a fertőzésveszély. Továbbá előfordulhat tüdőgyulladás, súlyosabb fertőzés (hasi üreg feltárás esetén), belső-külső vérzés, trombózis.

A következő formája a rákos megbetegedés kezelésének a kemoterápia. A kezelés lényege, hogy erős gyógyszereket, vegyszereket juttatnak a szervezetbe. A kezelés első alkalmazása 1950 környékére tehető. Napjainkban több mint 100 féle kemoterápia létezik, bizonyos daganatos megbetegedések esetén az egyik típusú kemoterápia hatásosabb tud lenni, mint egy kevésbé célzott fajta.

A kemoterápiát ritkán alkalmazzák önmagában, inkább lehet úgy fogalmazni, hogy a rákterápia egyik alapvető kelléke, így a páciensek gyakran szembesülnek ezzel a kezeléssel műtét vagy sugárzás alatt.

A kemoterápia egy nagyon erős méreg, a probléma talán ott keresendő, hogy nem csak a rákos sejtek pusztulását okozza, hanem az egészséges sejteket is egyaránt pusztítja. A kemoterápia leggyakrabban előforduló tünetei:

Hányinger és émelygés: Ez a tünet együttes a legtöbb kemoterápia velejárója, mely a kezelés után akár 1-2 órával jelentkezik.

Hajkorona elvesztése: A kemoterápiák igen nagy hányadában a páciensnek hullani kezd a haja, sőt a teljes hajkorona kihullását is okozhatja.

Csontritkulás: A csontvelő tartalmazza a vér alapvető alkotóelemeit, így a vörösvérsejtet, fehérvérsejtet valamint vérlemezkéket. Sajnos a kemoterápia nem csak a daganatos sejteket támadja, hanem a csontvelő állományt is, melynek részeként csontritkulás alakulhat ki.

Meddőség: Igen, sajnos bizonyos terápiák esetében a meddőség nem ritka jelenség.

A kezelés típusok következő nagy egysége a sugárkezelés. Szinte mindenki találkozott már a sugárkezelés egyik formájával, egész pontosan magával a sugárzással, ugyanis a hagyományos röntgensugarakat használják a sugárkezelés során, sokkal nagyobb dózisban, mint egy mellkasröntgen esetén. A sugárkezelés során, nagy mennyiségű sugarat irányítanak közvetlen a tumorba, így pusztítva valamint gátolva annak növekedését.

Sugárkezelés egyik leggyakrabban előforduló mellékhatása a bőrváltozás illetve általános gyengeség, de az alábbi tünetek sem ritkák:

 • Hasmenés
 • Szőrzet elvesztése a kezelt területen
 • Szájhigiéniai problémák
 • Émelygés és hányinger
 • Duzzadás, dagadás
 • Nyelési nehézségek

A kezelést követő 6 hónapban az alábbi tünet fordul elő nagyobb számban: csont és ízületi fájdalom.

A célzott terápia már valamivel finomabb megoldást kínál, mint a kemoterápia. Ennek során az orvosok speciális daganat típusok esetében képesek a tumort alkotó sejteket célozni ez által csökkentve az egészséges sejtek pusztulását valamint az azt követő mellékhatásokat, bár egyes esetekben allergiás reakciók léphetnek fel.

A rákkutatás és a lehetséges terápiák száma az elmúlt években folyamatosan fejlődött, próbált hatásos és biztos megoldást kifejleszteni a daganatos sejtek ellen, ezáltal a terápiák választéka megnőtt:

 • Immunterápia
 • Hypertermia
 • Őssejt átültetés
 • Fotodinamika
 • Lézeres kezelés (nem egyenlő a sugárkezeléssel!)
 • Vérátömlesztés

Az alábbi cikk sajnos elég pontosan rávilágít a kezelések hatékonyságára valamint veszélyeire. Sajnos egyik kezelés sem jelent biztos megoldást, sok esetben a páciens nem csak a nyugati orvostudomány által kínált lehetőségekkel próbálja legyőzni a daganatot, hanem alternatív terápiákkal kiegészítve azt, próbálja leküzdeni a rákot.

Forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/National_Cancer_Institute
http://www.cancer.gov/
http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/treatmenttypes/

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

1 hozzászólás

 1. Szűgyi Ibolya

  Kedves Judit!
  Nagyon tetszik a cikke!
  Olvastam a rákterápia és szövődményei cikkét,
  és érdekelne a vérátömlesztési terápia!
  Ez a terápia alkalmas e az endometriosis kezelésére?
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel Szűgyi Ibolya

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?