A jótett erősíti az önbizalmat?

feb 22, 2014

Az adakozás fogalma egyidős az emberiséggel, hisz valamennyi társadalomban megtalálható. A jótékonyság, az adakozás a Bibliában is számos helyen fellelhető. Ne feledkezzünk el ezekről, hisz az ilyen áldozatokban gyönyörködik az Isten – írja a Szentírás. Segíteni a rászorulókon amellett, hogy példás cselekedet, hasznos is, hogy ez által nemcsak másokon, hanem önmagunkon is segítünk.

jotettonbizalommegosztas

Kutatások szerint ugyanis valahányszor adunk, különféle folyamatok indulnak el az agy, érzelmekért felelős részeiben. Ilyenkor önbizalmunk és önbecsülésünk növekvő tendenciát kezd el mutatni, ez jó érzéssel tölt el minket, melytől jobb és értékesebb embernek érezzük magunkat.

A hasznosság érzete javítja a teljesítőképességet, optimizmust, lendületet és motiváltságot biztosít. Továbbá fejlődnek a kommunikációs és szociális készségek is. Könnyebben kialakul az empátia, mely tovább építi az érzelmi intelligenciánkat.

A fejlett érzelmi intelligencia ugyanakkor csökkenti a stresszt, nyitottabbá tesz, ennek köszönhetően könnyebbé válik a kommunikáció és a nagyobb tömegek előtt zajló beszéd is. Továbbá rugalmasságot is kölcsönöz, ez által könnyebbnek tűnnek a kihívások, magabiztosabban lehet venni a ránk váró akadályokat. Ezek ismeretében tehát az adakozás a belső világunkat, egészségünket és lehetőségeinket is gazdagítja.

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?