5 legpusztítóbb betegség – 1. rész

feb 1, 2014

betegsegmegosztas

A lehető legrosszabb dolog mely az emberiség részének egy pusztulását okozhatja, nem más mint a gyilkos járványok és kórok. Több millió ember hal meg évente, a megállíthatatlannak tűnő betegségek következményeképp.

Az alábbi ismertetőben öt olyan betegségről olvashatsz, mely emberek millióit pusztította el röpke idő leforgása alatt és némelyik még ma is áldozatait szedi.

A fekete halál: 75 millió halál

A fekete halál, a pestis a leghalálosabb járvány volt az emberiség történelmében. Közép-Ázsiából indult és 1340-re Európába is eljutott. A teljes halálozási számadatok 75 millió körül voltak, Európában 20-30 millió ember esett áldozatául a pestisnek. A pestis az európai populáció 1/3-2/3 elpusztította.

Gyermekbénulás (poliovírus), 1000 áldozat 1916 óta

Noha, a poliovírus fertőzések általában tünetmentesek, több típusa is ismert, de a bénulásokért leginkább felelős típus az 1-es. Az esetek kevesebb, mint 1%-ban a vírus bejut az idegrendszerbe, melynek eredményeképp az izmok elgyengülnek és kialakul a paralízis.

Himlő, az Amerikai populáció 12 millióról 235 ezer főre csökkent

A himlő (Variola vagy Variola vera) kifejezetten emberek számára veszélyes betegség. Kettő vírus variáns okozza a betegséget: Variola major és Variola minor. A Variola major halálozási aránya 30-35% körül van, míg a gyengébb lefolyású minor változat esetében 1% körülire tehető.

A hosszú távú szövődményei közé tartozik a bőrfelület maradandó sérülése, de ritkább esetekben a vakság illetve meddőség lehetősége is fennállt.

A himlő körülbelül 60 millió európait ölt meg a 18. században. A himlőben szenvedő felnőtt betegek 30%-a, míg az 5 évnél fiatalabb gyermekek 80% belehalt a himlőbe, sajnos a túlélők 30%-a megvakult.

Kolera – 12000 áldozat 1991 óta

A kolera egy extrém hasmenéses megbetegedés melyet a Vibrio cholerae baktérium okoz. A terjedése a víz és élelemfogyasztáshoz köthető. A legtöbb áldozatot az emberek közül szedte, de az állatvilágban is jelentős pusztításra volt képes. Nagyon gyors és halálos lefolyású betegségről van szó, az egészséges szervezet akár 1 órán belül hipotenzív állapotba kerül és kezelés elmaradása esetén 2-3 órán belül halálos kimenetelű lehet. A kezelés minden esetben a rehidratálást jelenti.

Ebola – 160 ezer áldozat 2000 óta

Szudán és Zaire területén jelent meg először az Ebola 1976-ban. Bizonyos területeken úgy ismerik, mint az állatvilág vírusa, Közép-Afrikában a gorillaállományban hatalmas pusztítást okozott, azonban a legfenyegetettebb állatcsoport a denevérek, azon belül is a gyümölcsdenevérek.

Az Ebola nagyon magas, vérzéses lázzal jár, mely könnyen halálos kimenetelűvé válhat. Egyéb tünetek: hányás, hasmenés, általános izomfájdalom, külső és belső vérzés. A halálozási ráta rendkívül magas 80-90%, azért mert a magas láz és vérzés hatására a főbb szervek felmondják a szolgálatot.

 

Kapcsolódó cikkek

Címkék

Oszd meg másokkal!

Hagyj üzenetet!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Close
Tetszenek a cikkek?